Record Details

Applying the Fuzzy Gain Scheduling Nonlinear Pı Controller to Permanent Magnet Direct Current Motor - Dynamo System

Doğuş University Journal

View Archive Info
 
 
Field Value
 
Title Applying the Fuzzy Gain Scheduling Nonlinear Pı Controller to Permanent Magnet Direct Current Motor - Dynamo System
Bulanık Kazanç Ayarlamalı Nonlineer Pı Kontrolörün Kalıcı Mıknatıslı Doğru Akım Motor - Dinamo Sistemine Uygulanması
 
Creator DALCI, K. Burak
 
Subject
Fuzzy Gain Scheduling ; Fuzzy - Pı ; Pmdc Motor Speed Control


Bulanık Kazanç Programı; Bulanık - Pı; Kmda Motor Hız Kontrolü

 
Description This paper describes the realization of a fuzzy gain scheduling scheme of a PI controller using a RISC microcontroller. Fuzzy rules and reasoning are utilised on-line to determine the PI controller parameters based on the error signal and its first difference. The Fuzzy control algorithm is implemented in the RISC microcontroller to regulate the speed of a permanent magnet DC motor (PMDC) and works on-line. The microcontroller directly tunes the motor speed with a chopper converter which changes the motor terminal voltage. Application results demonstrate that better control performance can be achieved in comparison with traditional PI controllers.
Bu makalede bulanık olarak kazancı ayarlanabilen PI kontrolör yapısı, RISC mimariye sahip bir mikrokontrolör ile gerçekleştirilmiştir. Bulanık kural yapısı ve bulanık işlemler, hata ve türevinin değişimini baz alarak, PI kontrolörün oran ve integral kazançlarını on-line olarak ayarlamaktadır. Bulanık-PI kontrol algoritması, kalıcı mıknatıslı doğru akım motorunun (KMDA) hızını kontrol etmek amacıyla RISC bir mikrokontrolör içerisinde on-line olarak çalıştırılmaktadır. Mikrokontrolör motorun hızını, endüvisine uygulanan gerilimi bir doğru akım kıyıcısı vasıtasıyla değiştirerek ayarlamaktadır. Uygulama sonuçları gözönüne alındığında, hazırlanan kontrolörün PI kontrolör ile karşılaştırılması sonucunda daha iyi bir kontrol performansı yakaladığı görülmüştür.
 
Publisher Doğuş Üniversitesi
 
Contributor

 
Date 2011-03-02
 
Type info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion




 
Format application/pdf
 
Identifier http://journal.dogus.edu.tr/index.php/duj/article/view/165
 
Source Doğuş University Journal; Cilt 5, Sayı 1 (2004): Ocak; 71-88
Doğuş Üniversitesi Dergisi; Cilt 5, Sayı 1 (2004): Ocak; 71-88
1308-6979
1302-6739
 
Language tur
 
Relation http://journal.dogus.edu.tr/index.php/duj/article/view/165/181