Record Details

Human Resource Management Practices, Organizational Climate and Organizational Innovativeness Level in US Firms

Doğuş University Journal

View Archive Info
 
 
Field Value
 
Title Human Resource Management Practices, Organizational Climate and Organizational Innovativeness Level in US Firms
Amerika Birleşik Devletleri Firmalarında İnsan Kaynakları Yönetimi Uygulamaları, Organizasyonel İklim ve Organizasyonel Yenilikçilik Düzeyi
 
Creator PEÇEN, Ümit
KAYA, Nihat
 
Subject
Human Resource Management Practices, Organizational Climate, Organizational Innovativeness Level, US Firms

Busines Administration
İnsan Kaynakları Yönetimi Uygulamaları; Organizasyonel İklim; Organizasyonel Yenilikçilik Düzeyi; Amerikan Şirketleri
M10; M12
 
Description This study aims to explore the influence of Human Resource Management (HRM) activities and organizational climate on corporate innovativeness level in United States of America. The data is collected through interviews from 546 employees in US. The study first examines the relative influence of seven HRM activities of i) behavior and attitudes (in recruitment and selection) ii) teamwork iii) extensive training, iv) written policies, (v) training in multiple functions vi) performance appraisal and incentives, vii) feedback on innovativeness level. Secondly, the influence of five factors relating to organizational climate are examined. The second group factors are i) support for innovation, ii) workload pressure, iii) cohesion, iv) organizational boundaries and v) organizational ethics. The paper presents the influence of the two groups of factors on corporate innovativeness level.
Bu araştırma İnsan Kaynakları yönetimi (İKY) uygulamalarının ve örgütsel iklimin firma yenilikçilik düzeyi üzerine etkilerinin araştırılması amacıyla yapılmıştır. Araştırma Amerika’da eğitim kurumlarında çalışan 546 kişiye yönelik yapılmıştır. İlk olarak İKY yönetimi uygulamaları incelenmiş ve yedi faktör belirlenmiştir. Bunlar; i)davranış ve tutumlar (işe alma- seçme) ii) ekip çalışması iii) profesyonel gelişim ve eğitim iv)yazılı politikalar ve dokümantasyon v) çapraz fonksiyonel eğitim vi) performans değerleme ve ödüllendirme vii) geribildirim (feedback) değişkenleri ile incelenmiştir. İkinci olarak organizasyonel iklim incelenmiş ve beş faktör belirlenmiştir. Bunlar; i) yönetimin yenilikleri desteklemesi ii) iş yükü düzeyi iii) organizasyonel engellerin düzeyi iv) çalışanlar arası uyum ve v) kurumsal etik değişkenleri ile incelenmiştir. Araştırmada elde edilen bulgular, İKY uygulamalarının ve organizasyonel iklimin, organizasyonel yenilikçiliği olumlu etkilediği yönündedir.
 
Publisher Doğuş Üniversitesi
 
Contributor

 
Date 2012-04-12
 
Type info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion



araştırma
 
Format application/pdf
 
Identifier http://journal.dogus.edu.tr/index.php/duj/article/view/589
 
Source Doğuş University Journal; Cilt 14, Sayı 1 (2013): Ocak; 95-111
Doğuş Üniversitesi Dergisi; Cilt 14, Sayı 1 (2013): Ocak; 95-111
1308-6979
1302-6739
 
Language tur
 
Relation http://journal.dogus.edu.tr/index.php/duj/article/view/589/pdf_13