Record Details

PARTICIPATION OF YOUNG PEOPLE TO SOCIAL LIFE AND THE ROLE OF LOCAL GOVERNMENTS

Dokuz Eylul University Faculty of Economics and Administrative Sciences Journal

View Archive Info
 
 
Field Value
 
Title PARTICIPATION OF YOUNG PEOPLE TO SOCIAL LIFE AND THE ROLE OF LOCAL GOVERNMENTS
GENÇLERİN TOPLUMSAL YAŞAMA KATILIMI VE YEREL YÖNETİMLERİN ROLÜ
 
Creator EMRE ÖZER, YUNUS
 
Description Definitions and the age ranges of youth differ in literature. Among these definitions, United Nations’ definition is the most approved one. United Nations defined youth as, people between ages of 15-24. These ages are the end of education and the start of personal careers.  During the education of young people and the period before adolescence, young people have to be aware of their social responsibilities. In other words, in this period young people have to be more responsive to social problems and expressive about their thoughts. This awareness cannot be learned only at schools. Young people have to be stimulated by local governments and civil initiatives to increase their participation. And also programs about youth participation have to be prepared.In this study, current situation about participation of young people is evaluated. And also factors effecting the participation of young people are analyzed. While the problem is evaluated in this content, participation in local governments is also emphasized.
Gençliği belirleyen yaş aralıkları çeşitli çalışmalarda ve uluslararası kurumlar tarafından farklılaşabilmektedir. Bu tanımlar içerisinde Birleşmiş Milletler’in genç tanımı en çok kabul görenidir ve 15-24 yaş arasını kapsamaktadır.  Bu yaş aralığı, gençlerin eğitim aşamalarının sonu ve hayata atılma yaşlarının başlarıdır. Gençler aldıkları eğitim sırasında ve yetişkinlik öncesi süreçte, katılım başta olmak üzere toplumsal anlamda sorumluluklarının farkında olmalıdırlar. Diğer deyişle, gençlerin yetişkinlik öncesi dönemde okulda aldıkları eğitim ve kazandıkları bilinçle toplumsal konularda daha duyarlı hareket etmeleri ve görüşlerini rahatça ortaya koyabilmeleri beklenmektedir. Ancak bu farkındalık, tek başına eğitim öğretim kurumlarında kazanılacak bir gelişme değildir. Gençlerin katılımını arttırmak için genel anlamda merkezi- yerel yönetim ve sivil inisiyatif tarafından teşvik edilmeleri ve gençlere yönelik hazırlanacak programlarla katılım konusunda yönlendirilmeleri gerekmektedir.Bu çalışmada, gençliğin katılımıyla ilgili mevcut durum genel bir perspektiften değerlendirilmiş ve gençlerin katılımına etki eden unsurlar analiz edilmiştir. Bu kapsamda katılımla ilgili unsurlar değerlendirilirken, halka en yakın ve katılımına en uygun yönetim birimi olan yerel yönetimler düzeyindeki katılım ve uygulamalarına vurgu yapılmıştır.
 
Publisher Dokuz Eylul University Faculty of Economics and Administrative Sciences Journal
Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
 
Contributor

 
Date 2013-06-11
 
Type info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion

 
Format application/pdf
 
Identifier https://iibfdergi.deu.edu.tr/index.php/cilt1-sayi1/article/view/282
 
Source Dokuz Eylul University Faculty of Economics and Administrative Sciences Journal; Cilt 26, Sayı 1 (2011): CİLT:26 SAYI:1
Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi; Cilt 26, Sayı 1 (2011): CİLT:26 SAYI:1
2147-7973
1302-504X
 
Language tur
 
Relation https://iibfdergi.deu.edu.tr/index.php/cilt1-sayi1/article/view/282/pdf_262