Record Details

The Effect of Organizational Culture on Positive Extra-Role Behaviors: the Mediator Role of Organizational Commitment

Doğuş University Journal

View Archive Info
 
 
Field Value
 
Title The Effect of Organizational Culture on Positive Extra-Role Behaviors: the Mediator Role of Organizational Commitment
Örgüt Kültürünün Rol Ötesi Olumlu Davranışlara Olan Etkisi: Örgütsel Bağlılığın Aracı Değişken Rolü
 
Creator ÇETİN, Fatih
ŞEŞEN, Harun
BASIM, H. Nejat
 
Subject
Organizational Citizenship Behaviors; Organizational Culture; Organizational Commitment; Structural Equation Modeling
M10; M12

Örgütsel Vatandaşlık Davranışları; Örgütsel Bağlılık; Örgüt Kültürü; Yapısal Eşitlik Modellemesi
M10; M12
 
Description One of the examples of behavioral patterns of employees is positive extra role behaviors. The purpose of this study is to determine the direct and indirect effects of contextual and attitudinal factors by focusing on organizational citizenship, which is one of those behaviors. The data which were collected from 384 employees of a private bank by using a survey form including Organizational Citizenship Behaviors Scale, Organizational Culture Scale and Organizational Commitment Scale were analyzed with structural equation modeling technique. The findings of this study indicate that the clan and development tendencies predict conscientiousness and courtesy, and the development tendency predicts sportsmanship and civic virtue behaviors of the employees’ extra role behaviors. Moreover organizational commitment has a partial mediator role in all these processes.
Örgütlerde çalışanların sergiledikleri davranış örneklerinden birisi rol ötesi olumlu davranışlardır. Mevcut çalışmada bu davranışlardan vatandaşlık davranışlarına odaklanılarak, bu davranışlara etkisi olan ortamsal ve tutumsal faktörlerin doğrudan ve dolaylı etkilerinin ortaya çıkarılması amaçlanmaktadır. Bu kapsamda özel bir bankanın 384 çalışanından Örgütsel Vatandaşlık Davranışları Ölçeği, Örgüt Kültürü Ölçeği ve Örgütsel Bağlılık Ölçeği’nin yer aldığı bir anket formuyla elde edilen veriler yapısal eşitlik modellemesi tekniğiyle değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular, çalışanların rol ötesi olumlu davranışlarından vicdanlılık ve nezaket davranışlarında klan ve gelişme eğiliminin, centilmenlik ve sivil erdem davranışlarında ise yalnızca gelişme eğiliminin etkileri olduğunu göstermiştir. Ayrıca tüm bu süreçlerde örgütsel bağlılığın kısmi bir aracılık rolünün olduğu ortaya çıkarılmıştır.
 
Publisher Doğuş Üniversitesi
 
Contributor

 
Date 2012-07-06
 
Type info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion




 
Format application/pdf
 
Identifier http://journal.dogus.edu.tr/index.php/duj/article/view/557
 
Source Doğuş University Journal; Cilt 13, Sayı 2 (2012): Temmuz; 197-211
Doğuş Üniversitesi Dergisi; Cilt 13, Sayı 2 (2012): Temmuz; 197-211
1308-6979
1302-6739
 
Language tur
 
Relation http://journal.dogus.edu.tr/index.php/duj/article/view/557/pdf
http://journal.dogus.edu.tr/index.php/duj/article/downloadSuppFile/557/5