Record Details

A Research on Analysing the Relationship Between Businesses, Market Performance and Human Resources Applications

Doğuş University Journal

View Archive Info
 
 
Field Value
 
Title A Research on Analysing the Relationship Between Businesses, Market Performance and Human Resources Applications
İşletmelerin Pazar Performansi ile İnsan Kaynakları Uygulamaları Arasındaki İlişkinin Araştırılmasına Yönelik Bir Çalışma
 
Creator MARANGOZ, Mehmet
BİBER, Levent
 
Subject
Business Management ; Market Performance ; Human Resources
M120; M310

İnsan Kaynakları; Pazar Performansı; İşletme Yönetimi
M120; M310
 
Description Human factor lies beneath all activities performed by businesses and directing this factor well is a crucial factor in the success of businesses. Within the scope of this study, human resources applications in businesses consist of employee recruitment process, performance evaluation, work enrichment, work simplification, work rotation and work expanding. Besides, businesses check whether predefined targets are reached or not by evaluating the result of their activities. In this context, it is important to consider businesses' market performance related to its outer surrounding. In this study the relationship between businesses' market performance and their human resources applications has been investigated within the scope of the businesses operational in Turkey.
İşletmelerde yürütülen bütün faaliyetlerin temelinde insan faktörü vardır ve bu faktörlerin iyi yönetilmesi işletmenin başarısında önemli bir etkendir. Bu çalışma kapsamında işletmelerde insan kaynakları (İK) uygulamaları; personel seçim süreci, performans değerleme, iş zenginleştirme, iş basitleştirme, iş rotasyonu ve iş genişletme olarak ele alınmıştır. Diğer taraftan işletme faaliyetlerinin sonuçlarını görerek, önceden belirlenmiş amaçlara ulaşılıp ulaşılmadığına bakarlar ve bu bağlamda işletmenin dış çevresiyle ilgili olan pazar performansının değerlen-dirilmesi önemlidir. Bu çalışmada işletmelerin pazar performansı ile İK uygulamaları arasındaki ilişki Türkiye'de faaliyet gösteren işletmeler kapsamında araştırılmaktadır. Araştırma sonuçlarına göre özellikle iş zenginleştirme ve personel seçim sürecinin etkinliğinin işletmelerin pazar performansını etkilediği görülmüştür.
 
Publisher Doğuş Üniversitesi
 
Contributor

 
Date 2011-02-28
 
Type info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion




 
Format application/pdf
 
Identifier http://journal.dogus.edu.tr/index.php/duj/article/view/91
 
Source Doğuş University Journal; Cilt 8, Sayı 2 (2007): Temmuz; 202-217
Doğuş Üniversitesi Dergisi; Cilt 8, Sayı 2 (2007): Temmuz; 202-217
1308-6979
1302-6739
 
Language tur
 
Relation http://journal.dogus.edu.tr/index.php/duj/article/view/91/106