Record Details

Hisse Senedi Pazarı ve Ekonomik Büyüme: Bir Nedensellik Testi

Doğuş University Journal

View Archive Info
 
 
Field Value
 
Title Hisse Senedi Pazarı ve Ekonomik Büyüme: Bir Nedensellik Testi
Stock Markets and Economic Growth : a Causality Test
 
Creator GÜRSOY, Cudi Tuncer
MÜSLÜMOV, Alövsat
 
Subject
Hisse Senedi Pazarı ; Ekonomik Büyüme ; Nedensellik Testi


Stock Markets; Economic Growth; Causality Test

 
Description Bu makale 20 ülkeden 1981-94 yılları için toplanan zaman serilerini kullanarak, hisse senedi pazarlarının gelişmişlik derecesi ile ekonomik büyüme arasındaki nedensellik ilişkilerini incelemektedir. Bu amaçla Granger’in nedensellik tanımına dayanan Sims testi kullanılmıştır. İlk olarak tüm ülkeleri ve yılları kapsayan panel veri tabanı kullanılarak nedensellik yönü araştırılmış, daha sonra aynı ilişki ayrı ayrı her ülke için o ülkeye ait zaman serileri kullanılarak irdelenmiştir.
Panel veri tabanı kullanılarak yapılan analizde, borsaların gelişmişlik düzeyi ile ekonomik büyüme arasında geri besleme ilişkisi saptanmıştır. Ülke bazında yapılan analizlerde kesin sonuçlara ulaşılamamışsa da, borsalarla ekonomik büyüme arasındaki ilişkinin gelişmekte olan ülkelerde daha güçlü olduğu izlenimi edinilmiştir.
This article examines causality relationships between stock markets and economic growth based on the time series data compiled from 20 countries for the years 1981 through 1994 . Sims' causality test based on Granger definition of causality was used . At first, panel data covering all countries over the entire analysis period were used to detect the direction of causation. Secondly, causal relations were investigated for each country, in isolation, using the respective time series data.
Analysis based on the panel data revealed a two-way causation between stock market development and economic growth. Country analyses, on the other hand, could not lead to precise conclusions, but suggested a somewhat stronger link between stock market development and economic growth in developing countries.
 
Publisher Doğuş Üniversitesi
 
Contributor

 
Date 2011-03-03
 
Type info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion




 
Format application/pdf
 
Identifier http://journal.dogus.edu.tr/index.php/duj/article/view/241
 
Source Doğuş University Journal; Cilt 1, Sayı 2 (2000): Temmuz; 124-131
Doğuş Üniversitesi Dergisi; Cilt 1, Sayı 2 (2000): Temmuz; 124-131
1308-6979
1302-6739
 
Language eng
 
Relation http://journal.dogus.edu.tr/index.php/duj/article/view/241/pdf_76